
Masować czy leniuchować?
10 maja 2009, 21:59Niemal każdy zawodowy sportowiec korzysta z usług masażysty. Rzekomo pomaga im to w przywróceniu prawidłowego krążenia krwi i usunięciu nadmiaru kwasu mlekowego. Okazuje się jednak, że...wcale tak się nie dzieje.

By pojawiły się lęk i problemy z węchem, wystarczy lekkie wstrząśnienie mózgu
25 lipca 2019, 10:38Od dawna wiadomo, że ludzie, którzy doznali ciężkiego wstrząśnienia mózgu, mogą czasowo utracić powonienie. Pojawiają się też u nich zaburzenia emocjonalne, takie jak lęk czy depresja. Ostatnio naukowcy z międzynarodowego zespołu stwierdzili, że te same zjawiska występują u osób po lekkich wstrząśnieniach mózgu, np. po upadku z roweru w kasku czy niezbyt groźnym wypadku na stoku narciarskim.
Fotosyntetyzujący jedwabny liść
30 lipca 2014, 14:10Absolwent Królewskiego College'u Sztuki (RCA) Julian Melchiorri stworzył jedwabny liść, który przeprowadza fotosyntezę. Dzięki wyekstrahowanym z komórek roślinnych i zawieszonym w macierzy białek jedwabiu chloroplastom przeprowadza on fotosyntezę, pochłaniając dwutlenek węgla oraz wodę i uwalniając tlen.

Chrapanie jak umieranie
4 czerwca 2009, 13:48W przeszłości obturacyjny bezdech senny (OBS) powiązano z zaburzeniami procesu uczenia czy wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci. Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii wskazują jednak na coś znacznie gorszego – w mózgu osoby z OBS zachodzą zmiany przypominające te widywane u chorych z udarem bądź umierających (Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism).

Kimchi - pikantny sposób na łysienie
19 sierpnia 2019, 12:58Kimchi, tradycyjne danie kuchni koreańskiej z fermentowanych warzyw, zyskuje na świecie coraz większą popularność jako probiotyk. Okazuje się jednak, że napój kimchi może znaleźć zupełnie inne zastosowanie - w leczeniu łysienia.

Chłodniej jeszcze nie było
22 sierpnia 2014, 05:25Fizycy z Yale University schłodzili molekuły do rekordowo niskiej temperatury. Uczeni wykorzystali pułapkę magnetooptyczną oraz chłodzenie laserowe, dzięki czemu obniżyli temperaturę monofluorku strontu (SrF) do 2,5/1000 części stopnia powyżej zera absolutnego

Szum przez rywalizację
29 czerwca 2009, 10:07Szum neuronalny może powodować, że człowiek nie dostrzega istotnych zmian w swoim środowisku.

Uczłowieczenie - nowy sposób na walkę z marnotrawstwem jedzenia
11 września 2019, 10:32Dzisiejsze społeczeństwo utożsamia piękno z jakością, przez co produkty spożywcze ze skazami, np. banan, na którym podczas dojrzewania pojawiają się brązowe plamy, są uznawana za gorsze i mniej atrakcyjne. Między innymi z tego powodu rocznie na świecie marnuje się 1,3 mld t jedzenia. Wzrasta też koszt i środowiskowy wpływ wykarmienia światowej populacji. Naukowcy z Uniwersytetu w Houston znaleźli na to jednak sposób - "humanizację" starzejących się produktów.

Istnieje związek między budową mózgu a tolerancją ryzyka finansowego
15 września 2014, 11:48Zespół doktor Agnieszki Tymuli, ekonomistki z Uniwersytetu w Sydney, odkrył, że objętość istoty szarej w prawej tylnej korze potylicznej to dobry prognostyk postawy wobec ryzyka finansowego. Kobiety i mężczyźni z większą zawartością substancji szarej w tym regionie wykazywali do niego mniejszą awersję.

Powłoka do ryb
17 lipca 2009, 13:32Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opracowali jadalną powłokę ochronną do filetów rybnych, która nie tylko wydłuży ich okres przydatności do spożycia, ale także sprawi, że będą zdrowsze.